Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 40 of 55
  1. #1
    RC Enthusiast
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    21

    Please help on esc

    My esc vxl-3s keeps showing that battery is dead (red light) and wont turn motor but steering works

    Please let me know what im missing or doing wrong thanks
    Last edited by race88; 12-21-2012 at 02:27 PM.

  2. #2
    RC Qualifier
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Planet Vegeta
    Posts
    651
    is the batt. a nimh or a lipo?
    All I need now is to set a new lap record.

  3. #3
    RC Qualifier
    Join Date
    May 2012
    Location
    South Jersey
    Posts
    696
    time to reset the ESC
    Anza Slash & a pile of Parts

  4. #4
    RC Enthusiast
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    21
    Lipo and how do i reset skye?

  5. #5
    RC Qualifier
    Join Date
    May 2012
    Location
    South Jersey
    Posts
    696
    you went from nimh to lipo you have to put the esc in lipo http://traxxas.com/support/Programmi...ed-Controlmode
    activate low voltage detection settings for lipo
    Anza Slash & a pile of Parts

  6. #6
    RC Qualifier
    Join Date
    May 2012
    Location
    South Jersey
    Posts
    696
    all infp is there
    Last edited by skye; 12-21-2012 at 02:48 PM. Reason: double post
    Anza Slash & a pile of Parts

  7. #7
    RC Turnbuckle Jr. billy-bones's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Michigan
    Posts
    4,806
    p-lug in your battery,hold the esc button down about ten seconds.The motor will make a low to high noise,and the esc light should light and stay green.Make shure you hold the button till you here the sound.
    Quote Originally Posted by race88 View Post
    Lipo and how do i reset skye?
    Built Ford Tuff With Chevy Stuff.

  8. #8
    RC Enthusiast
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    21
    Well guys or gals this all isnt working still I must have a different issue

    I put in a different esc as my old one was running for about 2 laps then dying and saying battery was died and the battery isnt dead so i switch esc out thinking it was bad and this one is doing same thing except i cant even move now..

    I was told hold esc until 1 blink then release this mode is stock

    Hold esc until 2 red blinks and release this is race mode

    Hold esc until 3 red blinks and release this is training mode?

  9. #9
    RC Qualifier
    Join Date
    May 2012
    Location
    South Jersey
    Posts
    696
    Quote Originally Posted by race88 View Post
    Well guys or gals this all isnt working still I must have a different issue

    I put in a different esc as my old one was running for about 2 laps then dying and saying battery was died and the battery isnt dead so i switch esc out thinking it was bad and this one is doing same thing except i cant even move now..

    I was told hold esc until 1 blink then release this mode is stock

    Hold esc until 2 red blinks and release this is race mode

    Hold esc until 3 red blinks and release this is training mode?
    you need to read the part for LIPO that is what you need to do
    Anza Slash & a pile of Parts

  10. #10
    RC Turnbuckle Jr. billy-bones's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Michigan
    Posts
    4,806
    I'm stumped,but that's not hard to do ,maybe the motor?The Doc would know what to do,maybe he see your thread.
    What color is your receiver light?
    Quote Originally Posted by race88 View Post
    Well guys or gals this all isnt working still I must have a different issue

    I put in a different esc as my old one was running for about 2 laps then dying and saying battery was died and the battery isnt dead so i switch esc out thinking it was bad and this one is doing same thing except i cant even move now..

    I was told hold esc until 1 blink then release this mode is stock

    Hold esc until 2 red blinks and release this is race mode

    Hold esc until 3 red blinks and release this is training mode?
    Built Ford Tuff With Chevy Stuff.

  11. #11
    RC Enthusiast
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    21
    Link doesnt work says they are rebuilding site

  12. #12
    RC Qualifier
    Join Date
    May 2012
    Location
    South Jersey
    Posts
    696
    Quote Originally Posted by billy-bones View Post
    I'm stumped,but that's not hard to do ,maybe the motor?The Doc would know what to do,maybe he see your thread.
    What color is your receiver light?
    its not the motor its wrong programing
    Anza Slash & a pile of Parts

  13. #13
    RC Enthusiast
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    21
    Color is red on esc esc light is red

  14. #14
    RC Enthusiast
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    21
    Quote Originally Posted by skye View Post
    its not the motor its wrong programing
    The esc i just put in has ran on lipos before im sorry im still new to all this and learning as i go

  15. #15
    RC Enthusiast
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    21
    Quote Originally Posted by skye View Post
    its not the motor its wrong programing
    Skye i just put a nimh battery in and motor functions but light is red but it will not function on lipo new battery charged

  16. #16
    RC Qualifier
    Join Date
    May 2012
    Location
    South Jersey
    Posts
    696
    Quote Originally Posted by race88 View Post
    Color is red on esc esc light is red
    To activate Low-Voltage Detection (LiPo setting):
    1. Make sure the LED on the speed control is on and red.
    2. Press and hold the EZ-Set button for ten seconds.
    The LED will turn off and then light green. Also, a
    “rising” musical tone will be emitted from the motor on brushless equipped models.
    Brushed models equipped with the XL-5, EVX-2, and XL-2.5
    will beep twice.
    3. Low-Voltage Detection is now ACTIVATED.
    Anza Slash & a pile of Parts

  17. #17
    RC Turnbuckle Jr. billy-bones's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Michigan
    Posts
    4,806
    post number seven.
    Built Ford Tuff With Chevy Stuff.

  18. #18
    RC Qualifier
    Join Date
    May 2012
    Location
    South Jersey
    Posts
    696
    anyluck Race88
    Anza Slash & a pile of Parts

  19. #19
    RC Enthusiast
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    21
    Quote Originally Posted by skye View Post
    anyluck Race88
    still trying stuff but no luck yet?

    So do i have to reset esc for a 2cell to a 3cell each battery switch

  20. #20
    RC Qualifier
    Join Date
    May 2012
    Location
    South Jersey
    Posts
    696
    Quote Originally Posted by race88 View Post
    still trying stuff but no luck yet?

    So do i have to reset esc for a 2cell to a 3cell each battery switch

    no just turn on light is red hold 10 seconds light is green your done it is a vxl esc right
    Anza Slash & a pile of Parts

  21. #21
    RC Qualifier
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Knoxville, TN
    Posts
    592
    Stuck button ? try to lightly take a knife and pry up on the button.

  22. #22
    RC Turnbuckle Jr. billy-bones's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Michigan
    Posts
    4,806
    tried telling someone that earlier,but they say it doesn't happen,I race with 122 guys most all the ones with vxl's have a knife just for that reason.
    But what due I know?
    Quote Originally Posted by bigdodge44150 View Post
    Stuck button ? try to lightly take a knife and pry up on the button.
    Built Ford Tuff With Chevy Stuff.

  23. #23
    RC Enthusiast
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    21
    I really appreciate all your help and im messing up somewhere or skipping a step as now my motor runs on 3s battery but pulsates on 2s and motor doesnt move but gets warm fast like reverse polarity and thats on all my 2s batteries which all are brand new (3 of them ) so idk

  24. #24
    RC Qualifier
    Join Date
    May 2012
    Location
    South Jersey
    Posts
    696
    Quote Originally Posted by billy-bones View Post
    tried telling someone that earlier,but they say it doesn't happen,i race with 122 guys most all the ones with vxl's have a knife just for that reason.
    But what due i know?
    i never said it didn't happen you are giving wrong info even rag6 said you can turn the esc off by pressing the button no one ever said hold it except you your story changes with just about every
    post on the same thread go back read the thread see what person said hold button
    Anza Slash & a pile of Parts

  25. #25
    RC Turnbuckle Jr. billy-bones's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Michigan
    Posts
    4,806
    I said i don't,because um trying to save my button,I may have miss spoke?for that i apologize.
    I tried to pm you to say i was sorry for the misunderstanding,perhaps you never got it.
    stuff happens,no hard feelings here,we were just trying to help some one.
    wish we could have helped him more.
    Quote Originally Posted by skye View Post
    i never said it didn't happen you are giving wrong info even rag6 said you can turn the esc off by pressing the button no one ever said hold it except you your story changes with just about every
    post on the same thread go back read the thread see what person said hold button
    Built Ford Tuff With Chevy Stuff.

  26. #26
    RC Turnbuckle Jr. billy-bones's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Michigan
    Posts
    4,806
    That's funny,we both did,I told him to hold the button till the motor made a ascending sound,you read it from the manual,that's all.
    Sorry again,we probable got the poor guy so messed up he's pulling his hair out.
    Built Ford Tuff With Chevy Stuff.

  27. #27
    RC Enthusiast
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    21
    I guess I was over powering the esc and motor cause i was trying to run a 2s 5000mah 50c 546A and vxl3 only allows 320A opps..... my 3s 5000mah 20c20c allows only 216A

  28. #28
    RC Turnbuckle Jr. billy-bones's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Michigan
    Posts
    4,806
    The 320a's is burst,It has a continuous rating of 200a's.But I run 2s 50c quite a bit with no problem.I do however try to stay around 35 to 40c on 2s.
    Quote Originally Posted by race88 View Post
    I guess I was over powering the esc and motor cause i was trying to run a 2s 5000mah 50c 546A and vxl3 only allows 320A opps..... my 3s 5000mah 20c20c allows only 216A
    Built Ford Tuff With Chevy Stuff.

  29. #29
    RC Enthusiast
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    21
    Well I thought it was being over powered but idk now as I raced it tonight at my indoor track and got 4 laps then esc went red and had no power once again, Im thinking or wondering if my motor is bad?

  30. #30
    RC Qualifier
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    573
    Sounds like the esc is bad.

  31. #31
    RC Enthusiast
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    21
    Quote Originally Posted by cbrsilv15 View Post
    Sounds like the esc is bad.
    this is the second esc hooked up um lost really

  32. #32
    RC Qualifier
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    573
    It happens more than you think. I'd try a different battery too. My buddy went through two esc's in a week. If they were indestructible, traxxas wouldn'take any money!!!

  33. #33
    RC Turnbuckle Jr. harry697's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    South Jersey
    Posts
    8,203
    Quote Originally Posted by race88 View Post
    Skye i just put a nimh battery in and motor functions but light is red but it will not function on lipo new battery charged
    I was fully convinced that your throttle trim wasn't centered until I read this post. There isn't any acceptable reason I can think of that will allow the motor to run on nimh but not lipo. Even if the LVC is turned off, it will still run on lipo. It just won't have any ability to keep your battery from over discharging.

    Only thing I can think of is bad esc.

  34. #34
    RC Qualifier
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Northern Ohio
    Posts
    901
    Make sure your remote is calibrated to the ESC correctly, you can look in your manual for instructions. If all else fails, try hooking up a different brushless motor, then trying it.
    Slash VXL
    Rustler Hobbywing
    Summit 1/16 VXL

  35. #35
    RC Enthusiast
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    21
    Traxxas tech said it was bad batteries but the batteries work fine in a venom brushless setup plus charge and balance good ..

    If I run following lipos system runs fine

    2s 5000mah 25c

    3s 5400mah 20c

    3s 5000mah 35c

    But will not run on following

    2s 5400mah 50c

    2s 5600mah 60c

    2s 5700mah 70c

    All venom batteries

  36. #36
    RC Turnbuckle Jr. harry697's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    South Jersey
    Posts
    8,203
    Quote Originally Posted by race88 View Post
    Traxxas tech said it was bad batteries but the batteries work fine in a venom brushless setup plus charge and balance good ..

    If I run following lipos system runs fine

    2s 5000mah 25c

    3s 5400mah 20c

    3s 5000mah 35c

    But will not run on following

    2s 5400mah 50c

    2s 5600mah 60c

    2s 5700mah 70c

    All venom batteries

    So, it won't run at all on those batteries, but charge fine and run fine with a different brushless system?

    Very strange.

  37. #37
    RC Turnbuckle Jr. rag6's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Greenwood Bashplex
    Posts
    12,922
    I was thinking the same thing. Maybe simplify... Unless I am misunderstanding, 1 2s pack is working, but all other 2s packs do not?
    Sit down, buckle up, hold on, pay me...

  38. #38
    RC Turnbuckle Jr. billy-bones's Avatar
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Michigan
    Posts
    4,806
    If this was answered um sorry,but you said vxl,not velienon system,we are talking about a veli brush less aren't we?
    Just cant remember if you said you had the brush less motor,or just the vxl-3 esc.Above you said runs in venom brush less system.
    Built Ford Tuff With Chevy Stuff.

  39. #39
    RC Turnbuckle Jr. rag6's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Greenwood Bashplex
    Posts
    12,922
    DOINK!

    Are you using the venom multi connectors?
    Sit down, buckle up, hold on, pay me...

  40. #40
    RC Enthusiast
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    21
    Im sorry im running stock vxl3s esc and traxxas veliniom 3500 brushless motor and the first batteries listed will run system but others wont esc turns red signalling batteries are dead but there not dead as i placed back on balance board and there good then I place in a different brushless system (venom brand) and the batteries work
    Last edited by race88; 12-26-2012 at 10:25 PM.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •