Results 1 to 11 of 11

Thread: bad ez starter?

  1. #1
    RC poster
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    9

    bad ez starter?

    i just bought a jato from my brother and i think the starter may be going out. when i push the button on the wand it will start to turn the engine over but then it just starts to free spin. i get maybe 3-5 revolutions before it starts to free spin. any other ideas? much appreciation

  2. #2
    RC Qualifier
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    S. Jersey
    Posts
    708
    It sounds like your one-way bearing is slipping. Try cleaning it with WD-40.
    Jato 3.3, Revo .28 JL Max, Nitro Stampede 3.3

  3. #3
    RC Turnbuckle Jr. Wolfslash16's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Riverton Utah
    Posts
    4,330
    Welcome to the fourms! It sounds like the one way bearing is going out on you. Take the ez start off of your engine, and there should be a metal bearing in the black part of it. Try cleaning it first, then lightly oil it, and put it all back together. If it still starts to free spin, then you owb (one way bearing) is bad. Hope this helps!
    Sl2sh Slayer Summit Sl4sh Teton/Rally T-Maxx Pnde

  4. #4
    RC poster
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    9
    can you replace just the bearing or do you have to replace the whole starter?

  5. #5
    RC Turnbuckle Jr. Wolfslash16's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Riverton Utah
    Posts
    4,330
    can you replace just the bearing or do you have to replace the whole starter?
    You can just buy the bearing. It's easy to replace. Here is the part number. TRA5211R
    Here is the link to it also.http://www.rcplanet.com/Traxxas_One_...p/tra5211r.htm Hope this helps!
    Sl2sh Slayer Summit Sl4sh Teton/Rally T-Maxx Pnde

  6. #6
    RC poster
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    9
    my brother was telling me about having a problem like this on a friends revo and they fixed it by replacing the spring around the clutch shoes... could this be a possible problem?

  7. #7
    RC poster
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    1
    I had the excact same problem on mine, i just took the ez starter of the engine, pulled off the one way bearing and cleaned it then bit of oil and work perfect now

  8. #8
    RC poster
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    9
    ill have to give that a try. thanks for the imput guys

  9. #9
    RC poster
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    9
    well i cleaned and oiled the bearing and now it runs like a champ. thanks guys!!!

  10. #10
    RC Turnbuckle Jr. Wolfslash16's Avatar
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    Riverton Utah
    Posts
    4,330
    well i cleaned and oiled the bearing and now it runs like a champ. thanks guys!!!
    Alright! Glad we could help!
    Sl2sh Slayer Summit Sl4sh Teton/Rally T-Maxx Pnde

  11. #11
    Marshal Double G's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Tanker 822
    Posts
    9,611
    Quote Originally Posted by thakingcb7 View Post
    my brother was telling me about having a problem like this on a friends revo and they fixed it by replacing the spring around the clutch shoes... could this be a possible problem?
    If the spring or shoes broke the tires would turn when starting so hitting the starter would cause the truck to wander away. The OP said the starter would continue to spin even though the engine would not. Different problems with different solutions.
    The Super Derecho

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •